مضرات جوانه ها و آیا خوردن جوانه ها برای سلامتی ضرری دارد

امروزه با پیشرفت جوامع بشری بیماری ها هم پیشرفت زیادی کرده اند و یکی از راه های نجات انسان از بیماری های مختلف شناخت کامل طبیعت و آشنایی با خواص گیاهان و میوه ها است.
از مهمترین میوه هایی که در قرآن از آنها نام برده شده است می توانیم به انجیر و زیتون اشاره کنیم که به تازگی یک گروه تحقیقات ژاپنی پی به خواص فوق العاده مصرف یک عدد انجیر و هفت عدد زیتون شده است.
پس از اینکه یکی از قرآن پژوهان مصری اعلام کرد که خداوند در قرآن به انجیر و زیتون قسم خورده است و نام انجیر یک بار و نام زیتون هفت بار در قرآن آمده است ، رییس این گروه مسلمان شد.
مضرات جوانه ها
گفته می شود که جوانه ها به دلیل اینکه در محیط مرطوب رشد کرده ممکن است حاوی میکروب های بیماری زا مانند سالمونلا باشد، بنابراین بهتر است نوزادان و کودکان تر مصرف آن اجتناب کنند.
سازمان غذا و داروی آمریکا معتقد است که زنان در دوران بارداری و شیردهی بهتر است از جوانه ها مصرف نکنند؛
آشنایی با دیگر خواص جوانه ها
برای اینکه شما سروران گرامی با دیگر خواص جوانه ها آشنا شوید این بخش را برای شما تهیه نموده ایم.
آشنایی با جوانه ها
جوانه ها که شامل جوانه گندم ، جوانه ماش ، جوانه شبدر ، جوانه عدس ، جوانه یونجه ، جوانه جو و جوانه نخود و جوانه لوبیا هستند سرشار از ویتامین هستند.
ویتامین جوانه ها ۳ تا ۶ برابر حبوبات و غلات می باشد.البته نکته جالب این است که کالری انها هم کمتر است.
وِزگی خاص آن ها داشتن ویتامین C و آنتی اکسیدان است و کمک به جذب بهتر آهن در بدن می کنند.
جوانه گندم محبوبت ترین عضو این خانواده است که مزه خوب و طردی خاصی به غذا می دهد.
جوانه عدس غذای شما را زیباتر می کند و رنگ های متنوعی دارد.
جوانه ماش عطر بی نظیری به غذای شما می دهد.
اگر بخواهیم ارزش جوانه ها را نشان دهیم باید بگوییم که ارزش غذایی ۴ قاشق جوانه گندم با یک کف دست نان برابر است.
خواص جوانه ها برای پرندگان
استفاده از جوانه ها برای پرندگان مفید است و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن پرنده می شود و تامین کننده نیازهای اصلی بدن پرنده است و کمتر پرنده به بیماری دچار می شود.
انواع جوانه ها
جوانه ها بسیار متنوع هستند ولی می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
جوانه ماش
جوانه گندم
جوانه شبدر
جوانه جو
جوانه یونجه
جوانه عدس
جوانه نخود
جوانه لوبیا
طرز تهیه جوانه ها
دانه ها را از شب تا صبح در آب خیس کنید و آن را در جای نیمه گرم قرار بدهید (بعضی دانه ها نیاز به خیس کردن ندارند).
بعد از خیس کردن و آبکش کردن، آن را به آرامی زیر شیر آب نگهدارید و بعد در همان آبکش قرار بدهید، آب آن خوب برود تا خراب نشوند.
آن ها را داخل دستمال تمیز و مرطوبی قرار بدهید و آن را داخل ظرفی بگذارید و روی آن را بپوشانید و در آن را بگذارید و هر صبح و شب عمل شستن (به آرامی) و آبکش کردن را تکرار کنید.
در تابستان زمانی که هوا خیلی گرم است عمل شستن را سه بار در طول شبانه روز تکرار کنید.
در تمام این مدت ظرف را در مکانی تاریک و گرم نگه دارید. توجه کنید که باید خیلی کم آب در ته دانه ها وجود داشته باشد.
اگر در دمای حدود ۲۲ درجه ی سانتیگراد و محل تاریک قرار بدهید، دانه خیلی زود جوانه می زند.
بستگی به نوع دانه، بین سه تا پنج روز و گاهی بیشتر جوانه آماده است.
اکنون جوانه ها را داخل سینی بریزید و دستمال مرطوب را روی آن بیندازید و پشت پنجره رو به آفتاب قرار بدهید و جوانه ها را همیشه مرطوب نگه دارید تا اندکی بیشتر رشد کند (آبکش کردن را فراموش نکنید).
بعد از ۱ تا ۲ روز قرار دادن جوانه ها در جلوی نور خورشید، جوانه آماده ی خوردن است.
آن را بار دیگر به آرامی آبکش کنید و در ظرفی در بسته در یخچال نگه دارید و استفاده کنید.
نگهداری جوانه ها در فریزر
۱- جوانه ها را زیر آب سرد گرفته و به صورت کاملا تمیز بشویید؛ تا هرگونه آلودگی و به خصوص باکتری های موجود روی آن از بین برود.
با انگشت روی جوانه ها کشیده اما دقت کنید که جوانه ها آسیب نبینند.
۲- قابلمه ی عمیقی برداشته و دو سوم آن را با آب پر کنید. سپس آن را روی حرارت گذاشته و اجازه دهید به جوش آید و چند دقیقه ای خوب قل بزند.
۳- در ظرف بزرگ دیگری آب و یخ را نیز آماده کنید.
انجام این مرحله قبل از فریز کردن بسیار مهم است، زیرا اگر آب و یخ آماده نباشد، جوانه ها پخته و عملاً از بین خواهند رفت. حتی اگر یخ هم نداشتید آب بسیار سرد را آماده کنید. اما به یاد داشته باشید که آب و یخ بهتر است، زیرا پروسه ی پخت را به سرعت متوقف می کند. به علاوه آب و یخ باعث می شود که جوانه ها پس از یخ زدن ترد بمانند.
۴- یک مشت جوانه را به مدت ۳ دقیقه در آب جوش بریزید.
حتی اگر قابلمه بسیار بزرگ است، بیشتر از یک مشت جوانه به آن اضافه نکنید. زیرا جوانه ها به صورت یک دست حرارت ندیده و محصول نهایی آنچه باید شود نخواهد شد. پس جوانه ها را یک مشت یک مشت حرارت دهید.
۵- بعد از گذشت سه دقیقه، با استفاده از صافی جوانه ها را از آب جوش درآورید.
دقت داشته باشید که مدت زمانی که جوانه ها در آب جوش هستند، بیش از ۳ دقیقه نشود؛ زیرا جوانه ها بعد از یخ زدن خشک خواهند شد.
۶- بعد از اینکه جوانه ها را از آب جوش درآوردید، بلافاصله آن ها در آب یخ بریزید.
اجازه دهید که جوانه ها به مدت ۳۰ ثانیه یا تا زمانی که کاملاً سرد شوند در آب یخ بمانند. پس از خنک شدن آن ها را از آب درآورده و هرگز اجاره ندهید برای مدت طولانی در آب بمانند.
۷- جوانه ها را به صورت یک لایه روی حوله ی کاغذی ریخته تا کاملاً خشک شوند.
جوانه ها باید قبل از فریز شدن کاملاً خشک باشند.
نحوه فریز کردن انواع جوانه ها:
۱- جوانه ها را به صورت یک لایه ی نازک روی سینی بریزید، به گونه ای که جوانه ها روی هم نباشند.
۲- سینی را به مدت ۱۰ دقیقه در فریزر بگذارید.
اصلاً لازم نیست جوانه ها در این مرحله یخ بزنند. فقط کمی سفت می شوند تا به یکدیگر نچسبیده و به صورت کاملاً جدا از هم منجمد شوند.
– اگر بعد از ۱۰ دقیقه هنوز جوانه ها نرم بودند، فرصت دهید تا کمی سفت شوند ولی به طور کامل یخ نزنند.
۳- بعد از سفت شدن جوانه ها، با توجه به میزان نیازتان برای هر وعده، آن ها را در پلاستیک زیپ داری بسته بندی کنید.
در بسته بندی به یاد داشته باشید که حتماً ۱٫۵ سانتی متر از نایلون را خالی گذاشته و هوای اضافی آن را به طور کامل بگیرید. با این روش می توان جوانه ها را به مدت ۱۰ تا ۱۲ ماه نگهداری کرد.
جدول ارزش غذایی جوانه ها
جوانه گندم
انرژی (کالری) ۳۶۰ کیلوکالری
کربوهیدرات ۵۱٫۸۰ گرم
پروتئین ۲۳٫۱۵ گرم
چربی ۹٫۷۲ گرم
آب ۱۱٫۱۲ گرم
فیبر ۱۳٫۲۰ گرم
قند ۰٫۰۰ گرم
کلسترول ۰٫۰۰ میلی گرم
جوانه ماش
کالری ۳۴۷
چربی کل ۱/۲ گرم
چربی اشباع ۰/۳ گرم
اسید چرب چند غیر اشباع ۰/۴ گرم
اسید چرب تک غیر اشباع ۰/۲ گرم
کلسترول ۰ میلی گرم
پتاسیم ۱۲۴۶ میلی گرم
کربوهیدرات کل ۶۳ گرم
فیبر ۱۶ گرم
قند ۷ گرم
پروتئین ۲۴ گرم